Veilige Kerk

Notitie Veilige Kerk

Protestantse gemeente Ulrum-Niekerk-Vierhuizen

 

 

Aanleiding

Je veilig voelen is een belangrijk thema. Ook binnen de kerk: als je je érgens veilig wilt voelen, dan is dat wel binnen je (eigen) gemeente. Ieder lid is zelf verantwoordelijk voor het zorgen van veiligheid binnen de gemeente, maar de kerkenraad is ervoor eindverantwoordelijk.

De Protestantse Kerk in Nederland wil graag dat alle aangesloten gemeenten na-denken over veiligheid binnen de organisatie (vastgesteld in juli 2024). Daarvoor zijn er drie uitgangspunten:

- Leden behandelen elkaar met respect
- Mensen met speciale taken en opdrachten maken geen gebruik van hun machts- positie
- Kinderen en jongeren kunnen ongestoord meedoen.

Vanuit deze uitgangspunten wil de protestantse gemeente Ulrum-Niekerk-Vierhuizen zorgen voor een veilige kerk. Dit document is hiervoor een uitgangspunt, maar belangrijker is dat het bespreekbaar is en blijft in de gemeente.

 

Omgangsvormen binnen de kerk

Deze gedragscode is geschreven voor kerkelijke vrijwilligers binnen onze gemeente. Kerkelijke vrijwilligers zijn allen die door hun functie een bijzondere verantwoorde-lijkheid in de kerkelijke gemeente hebben en die daarin het vertrouwen van de gemeente genieten. Het uitgangspunt voor deze gedragscode is wat de Bijbel ons leert over omgang met elkaar. Respect voor de ander, integriteit, betrouwbaarheid en zorgvuldigheid kenmerken deze stijl van omgaan met elkaar.

Deze kernvoorwaarden vormen de onderliggende basis voor de concrete gedragsregels die in deze code worden genoemd.

  1. Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij/zij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de kerkelijke gemeente.
    2. Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft.
    3. Ik val de ander niet lastig.
    4. Ik berokken de ander geen schade.
    5. Ik maak op geen enkele wijze misbruik van mijn machtspositie.
    6. Ik maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen.
    7. Ik negeer de ander niet.
    8. Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen.
    9. Ik gebruik geen geweld, en ik bedreig de ander niet.
    10. Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan.
    11. Ik geef de ander geen seksueel getinte aandacht.
    12. Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk.
    13. Ik doe geen mededelingen over zaken die mij vertrouwelijk ter kennis zijn gekomen aan derden. Ik moet de geheimhouding doorbreken als er gevaar of schade kan worden voorkomen, mits ik er alles aan heb gedaan om toestemming van de betrokkene te krijgen om de geheimhouding te doorbreken.
    14. Ik maak bewust gebruik van internet, e-mail en andere communicatiemiddelen. In het gebruik hiervan zorg ik ervoor dat de privacy van anderen wordt gewaarborgd.

VOG beleid


Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. De aanvrager wordt gescreend of hij/zij strafbare feiten gepleegd heeft. VOG’s zijn met name van belang voor vrijwilligers en beroepskrachten die een-op-een contacten hebben met kwetsbare groepen – zoals minderjarigen, ouderen, mensen met een verstandelijke beperking of mensen in een afhankelijkheidssituatie –, die vertrouwelijke gegevens (persoonsregistratie) verwerken of met financiën omgaan.

 

Voor de volgende medewerkers en vrijwilligers binnen de kerk is een VOG verplicht.


- alle ambtsdragers;

- alle anderen die namens de gemeente pastorale taken hebben;

- mensen in functies die daarmee op regelmatige basis (bege)leidinggeven aan mensen in functies waarin men herhaaldelijk als enige volwassene samen is met minderjarigen of kwetsbare mensen;

- mensen die toegang hebben tot bankrekeningen en/of contant geld;

- de vertrouwenstussenpersoon;

- mensen in overige functies waarbij de genoemde verklaring door de kerkenraad als zinvol preventief middel wordt geacht,

 

Vanuit de kerkenraad wordt iemand verantwoordelijk voor het organiseren van de aanvragen. Dat is iemand die namens de kerkenraad beschikking heeft over

e-herkening. Diegene zet namens de kerk via Justis de VOG's klaar. Vervolgens ronden de personen zelf hun aanvraag af met eigen DigiD. Voor wie geen DigiD heeft is een papieren versie beschikbaar.

De ontvangen VOG's worden doorgestuurd naar de kerkenraad.

 

Vertrouwenspersoon


Vanuit de ring Winsum worden er vertrouwenspersonen aangesteld voor de aangesloten gemeenten. De Protestantse gemeente Ulrum-Niekerk-Vierhuizen maakt gebruik van deze mogelijkheid en stelt zelf geen vertrouwenspersonen aan. Wel is er een gemeentelid beschikbaar dat als tussenpersoon functioneert en doorverwijst naar een van de vertrouwenspersonen die door de ring Winsum is aangesteld.

Print